vitamin pills lieing next to each other

Как да усвояваме витамините по-добре?

Не е тайна, че витамините са полезни за нас, но въпреки това може да имате въпроси относно това как да увеличите максимално усвояването на витамини от организма ви.

Тази статия обхваща всичко, което трябва да знаете за приема на витамини и извличането на максимална полза от всеки витамин и минерал, който приемате.

 

Кратко обобщение

  • Витамините са органични съединения, от които тялото се нуждае в малки количества, за да изпълнява редица телесни функции.
  • Степента на усвояване на витамина варира в зависимост от вида и формата на витамина, времето на приемане и дали е приемано с други съставки. Познаването на най-добрия начин и време за приемане на определени витамини може да подобри тяхната ефективност.
  • Приемането на течна или прахообразна добавка като зелени суперхрани на прах е чудесен начин да задоволите хранителните си нужди, като същевременно се грижите за цялостното си здраве.



Дефицитът на витамини е по-често срещан, отколкото си мислите. Въпреки че имат широк достъп до голямо разнообразие от храни, почти 90% от хората в България не получават необходимия прием на витамини, или страдат от липса на поне един жизненоважен витамин и минерал.

Основен фактор, допринасящ за тази тенденция, е консумацията на преработени храни, а не цели, растителни храни, където витамините се намират естествено. В тези случаи приемането на мултивитамини може да бъде от огромна полза.

Тази статия отговаря на често задавани въпроси относно витамините, включително как да усвоявате витамините по-добре и начини да увеличите приема на витамини.

vitamin pill with fruits inside


Какво представляват витамините?

Преди да навлезем в тази тема, може би се чудите какво представляват витамините и защо са важни?

Витамините, наричани още микронутриенти, са органични съединения, от които тялото се нуждае в малки количества. Всеки от тях играе уникална роля в поддържането на тялото здраво и за извършването на редица телесни функции.

Витамините могат да бъдат мастноразтворими или разтворими във вода. Има тринадесет различни вида, включително:

  • Витамин А
  • Витамин B1
  • Витамин B2
  • Витамин B3
  • Витамин B5
  • Витамин B6
  • Витамин B7
  • Витамин B9
  • Витамин B12
  • Витамин С
  • Витамин D
  • Витамин Е
  • Витамин К

Витамините са критични за цялостното ни здраве. Неполучаването на достатъчно витамини в ежедневната ви диета може да причини различни физически и психически проблеми и да увеличи риска от определени заболявания.

Най-добрият начин да постигнете препоръчителния прием на витамини е чрез вашата диета. Зелените листни зеленчуци, плодовете, пълнозърнестите храни, мазната риба и нетлъстото месо са добри източници на витамини.

Приемът на мултивитамини или добавки също е добър начин да задоволите нуждите си от витамини.

Усвояване на витамини

Често има разлика между дозата на витамина, посочена на етикета на добавката, и дозата, която действително получавате, когато приемате добавката.

Това е така, защото витаминът се усвоява най-добре в естествената си форма. Когато даден витамин се промени от естествената му форма, степента му на усвояване също се променя.

Ако се чудите какъв процент от мултивитамините се усвояват, за съжаление няма еднозначен отговор на този въпрос.

Въпреки това, наличието на общи познания за степента на усвояване на специфични витамини може да ви помогне да увеличите максимално усвояването на витамини от организма ви и да извлечете максимума от вашите добавки.

Колко бързо се усвояват витамините?

Трудно е да се определи точната степен на усвояване на витамините, тъй като тя зависи от много фактори.

Индивидуалната диета на дадено лице, храносмилателната система, медицинската история и приемът на лекарства могат да повлияят на това колко добре тялото усвоява витамините.

Като се има предвид това, най-големите фактори, определящи степента на усвояване на витамина, са видът на консумирания витамин и дали се приема под формата на хапче, течност или прах.

Витаминът трябва да може бързо да се разпадне в стомаха, след като влезе в тялото, за да бъде усвоен.

Много производители добавят агенти или восъчно покритие към своите хапчета и таблетки, за да ги направят по-вкусни и да удължат срока им на годност. Въпреки, че тези подобрители може да изглеждат като предимства за потребителите, в действителност те затрудняват разграждането на витамина в тялото.

В тези случаи витаминът може да не се разпадне навреме, за да достигне до тънките черва и да бъде усвоен от тялото. Това означава, че клиентите харчат пари за добавки, които осигуряват малка или никаква полза. Не е необичайно само 10 до 20 процента от витамините под формата на хапчета да стигнат до кръвообращението.

Течните и прахообразните витамини предлагат по-добри нива на усвояване, тъй като не е необходимо да се разграждат от тялото по същия начин, по който го правят добавките на хапчета. Те се разтварят бързо, така че след като се консумират, храносмилателната система може да започне да извлича хранителните си вещества и вие можете да извлечете ползите по-рано и ефективно.

Къде се усвояват най-добре витамините?

Всички витамини се абсорбират в тънките черва. Те се приемат през устата, разграждат се в стомаха и след това се изпращат в тънките черва, за да се абсорбират.

Като се има предвид това, начинът, по който определени витамини се абсорбират и съхраняват в тялото, може да се различава.

Ако се чудите колко дълго остават витамините във вашата система, трябва да знаете двата вида витамини:

  • мастноразтворими
  • водоразтворим


Мастноразтворимите витамини, които включват витамини А, К, D и Е, трябва да се разтворят в мазнини преди да се усвояват от тялото. Поради това те остават в тялото по-дълго от другите витамини и не е необходимо да се приемат всеки ден. Всъщност прекомерната консумация на мастноразтворими витамини може да причини нездравословно натрупване във вашия организъм.

Водоразтворимите витамини, които включват витамини B и C, се разтварят във вода. Те първо се улавят в йеюнума (част от тънките черва), след което се изхвърлят чрез активен транспорт в точки на тялото, където могат да влязат в кръвния поток. Те не се съхраняват лесно и преминават през урината, поради което трябва да приемате вашите водоразтворими витамини всеки ден.

vitamins collage


Как да се уверя, че витамините ми се усвояват?

Има няколко неща, които можете да направите, ако се чудите как да усвоявате витамините по-добре.

Първо, важно е да знаете разликата между мастноразтворимите витамини и водоразтворимите витамини и да ги приемате по съответния начин.

Приемането на мастноразтворима добавка с диетични мазнини може да помогне на витамина да се абсорбира по-добре в храносмилателния тракт. Освен това приемането на водоразтворими витамини всеки ден може да гарантира, че тялото ви отговаря на хранителните си нужди и избягва недостига.

Второ, най-добре е да изберете прахообразна или течна добавка, когато имате възможност. Това може да гарантира, че вашите витамини се абсорбират успешно от тялото.

Ако има налични само добавки на хапчета, потърсете опции без пълнители или восъчни покрития. Това може да увеличи шансовете ви за висока степен на усвояване.

И накрая, съчетаването на определени витамини един с друг или с допълнителни съставки може или да подобри, или да попречи на тяхната ефективност и скорост на усвояване.

Например, изследванията показват, че мастноразтворимите витамини се усвояват по-добре, когато се приемат с мазнини като ядки или авокадо. От друга страна е доказано, че хроничната консумация на алкохол пречи на усвояването на витамин В9.

Налични са диаграми за усвояване на витамини, които разбиват кога и с какво трябва да се приема всеки витамин. Запознаването с таблицата за усвояване на витамини може да ви помогне да извлечете максимума от вашите добавки.

Колко често трябва да приемате витамини

Витамините са широко обсъждани, когато става въпрос за това какви видове да се приемат и колко често да се приемат. Въпреки че най-доброто време за приемане на витамини e различно за всеки човек, има някои общи правила, които можете да следвате.

Тъй като се отделят чрез урината, най-добре е да приемате водоразтворими витамини всеки ден. Това гарантира, че достигате препоръчителния прием на витамини и че тялото ви може оптимално да изпълнява основните си функции.

Що се отнася до приема на мастноразтворими витамини, веднъж седмично трябва да е достатъчно. Приемането на мастноразтворими витамини веднъж седмично гарантира, че получавате достатъчно в системата си, без да рискувате натрупване.

Количеството на мастноразтворими витамини във формулата на Deep Green e приспособено към това добавката да бъде приемана ежедневно без риск от натрупване.


Освен това мастноразтворимите витамини работят най-добре, когато се приемат с храна, за предпочитане богата на мазнини като авокадо, ядки или зехтин. Водоразтворимите витамини обикновено действат по-добре, когато се приемат на празен стомах.

Това са само общи насоки, които можете да изберете, за да изградите вашата рутина за прием на витамини. Това, което работи най-добре за вас, трябва да бъде персонализирано според вашия график и здравословни нужди.

Също можете да комбинирате магнезий с витамин D, тъй като е доказано, че подобрява усвояването и ефективността му.

Колко време трябва да изчакате между приема на различни витамини?

Няма определено време, което трябва да изчакате между приема на различни витамини. Общо взето искате да дадете на тялото си достатъчно време да усвои определени витамини, преди да добавите нови в системата си. Тук важно е не да пием витамини на всеки час, или два, а да го правим консистентно, за да поддържаме тялото си здраво. Най-често хората приемат един витамин в продължение на седмица, или две, след което спират приема му за месеци, дори понякога години.

Deep Green with powder and spoon


10% ОТСТЪПКА с код:
START10
Опитайте Deep Green Сега


Как да увеличите приема на витамини

Въпреки че най-добрият начин да увеличите приема на витамини е чрез диета, богата на витамини, приемането на мултивитамини или добавки може да ви помогне да запълните хранителните пропуски и да си гарантирате, че тялото ви получава всички хранителни вещества, от които се нуждае.

Хранителните добавки могат да бъдат по-полезни за определени групи. Хората, които имат специфични хранителни дефицити, алергии, състояния на малабсорбция, хранителни ограничения или по друг начин ограничен достъп до храни, богати на хранителни вещества, могат да се възползват от добавки с витамини и минерали.

Освен това бременни и кърмещи жени или хора, които следват веган или вегетарианска диета, могат да използват добавка, за да посрещнат своите хранителни нужди.

Deep Green е хранителна добавка с голяма популярност измежду бременни, поради факта, че е единствената хранителна добавка на пазара с над 70 сертификата за качество и без нито един допълнителен агент, консервант, или подобрител.


Мултивитамините са лесни начини да увеличите приема на витамини. Индивидуалните витамини работят за лечение на специфичен дефицит, докато мултивитамините могат да покрият вашите базови нужди и да увеличат общия ви прием на витамини и минерали по удобен и лесен начин на достъпна цена.

Зелените добавки прах могат да ви помогнат да достигнете приема на витамини нужен на тялото ви, като същевременно предоставят различни допълнителни ползи за здравето.

Нашата добавка Deep Green съдържа уникална комбинация от минерали, фибри, адаптогени, пробиотици и храносмилателни ензими, които са трудни за набавяне с обикновена диета и могат да осигурят по-доброто функциониране на тялото ви.

Deep Green също е тестван и сертифициран и предлага пълна прозрачност на съставките и формулата си.


Заключение

Витамините са органични съединения, които играят роля в основните телесни функции и помагат на тялото да работи по най-добрия начин.

Тялото се нуждае от витамини в малки количества, които могат да бъдат набавени чрез диета или добавки.

Скоростта на усвояване на витамините зависи от вида и формата на приемания витамин. Витамините в течна и прахообразна форма обикновено имат по-добра абсорбция от тези на хапчета и могат да се комбинират с други витамини, за да се подобри тяхната ефективност.

Въпреки че най-добрият начин да задоволите приема на витамини е като се храните с богата на хранителни вещества диета, добавки като Deep Green могат да ви помогнат да достигнете ежедневните си нужди от витамини, като същевременно благоприятстват цялостното ви здраве.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.