Упражненията са ключ към по-дълъг живот

Упражненията са ключ към по-дълъг живот

Искате да живеете по-дълго? Движете се повече.


Всички знаем, че упражненията могат да ви помогнат да подобрите физическата си форма, да намалите теглото си, да подобрите баланса си и да намалите риска от много заболявания, като сърдечни болести. Но множество проучвания показват, че упражненията всъщност могат да ви помогнат да живеете по-дълго.


Дълголетие и упражнения

Това изглежда логично. В края на краищата, ако упражненията намаляват шансовете ви да получите сърдечни болести или рак, тогава намалявате риска си да умрете от тези заболявания. Но ползите за дълголетието не се дължат само на намаляване на риска от хронични заболявания. Съществуват действителни клетъчни промени, свързани с редовните упражнения, които ви поддържат млади.


Изследователи от Университета Бригам Йънг, които изучавали ДНК на почти 6000 възрастни, открили, че теломерите — крайните капачки на хромозомите, които се скъсяват с възрастта — са по-дълги при хората, които са активни, в сравнение с тези, които са заседнали. Това съответства на около 9 години разлика в клетъчното стареене между активните и неактивните хора.


Друго проучване сравнявало сърцата, белите дробове и мускулите на активни 70-годишни, неактивни 70-годишни и активни 40-годишни. Те открили, че активните по-възрастни мъже и жени имат сърдечен и белодробен капацитет и мускулна сила, съизмерими с тези на хора, които са 30 години по-млади.


Ползите от упражненията

Упражненията водят до други физиологични промени, които могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене:


- **Противовъзпалително действие**: Възпалението на мускулите и другите тъкани в тялото е свързано със стареенето. Упражненията могат да намалят този ефект.

- **Подобряване на настроението**

- **Подобряване на съня**

- **Подобряване на когнитивната функция и намаляване на загубата на памет**

- **Подобрена имунна система**

- **Подобрена храносмилателна функция**


Никога не е късно да започнете да тренирате

Дори ако сте били заседнали в продължение на много години, не е късно да се възползвате от предимствата на упражненията. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло или тези, които са били неактивни в продължение на години, могат да увеличат продължителността на живота си, като добавят умерена физическа активност към своя режим.


Колко упражнения?

Не е необходимо да ставате елитен атлет, за да подобрите дълголетието си. Редовните, умерени дейности, като бързо ходене, са свързани с увеличаване на продължителността на живота с няколко години. Например, 150 минути упражнения или повече всяка седмица увеличават продължителността на живота с около 7 години в сравнение с тези, които не правят редовни умерени упражнения. Тази полза се наблюдава независимо от теглото, възрастта, пола и здравословните състояния.


Ако не сте били активни или мислите да увеличите активността си, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Въз основа на текущото ви здравословно състояние, вашият лекар може да има препоръки за типа активност и колко да започнете.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.