Преминаване към съдържанието

Възможно ли да приемаме твърде много пробиотици?

Независимо дали започвате да приемате пробиотици или ги приемате от години – един често задаван въпрос е можете ли да приемате твърде много пробиотици?

Кратко обобщение

  • Въпреки, че пробиотиците имат много ползи за здравето, приемането на твърде много може да доведе до дискомфорт като подуване на корема, излишни газове и промени в начина на работа на червата.
  • Правилното количество пробиотици, които да приемате на ден, зависи от индивидуалното здраве и конкретните цели, но като цяло 10-20 милиарда CFU на ден е добра отправна точка.
  • Пробиотиците също могат да бъдат получени от ферментирали храни и могат да се комбинират с пребиотици за максимални ползи.

 

Но какво ще стане, ако наистина приемате повече пробиотици?

Тук ще разгледаме темата дали можем да прекалим с нещо, което е добро за нас – и какво е правилното количество пробиотици, които да приемаме на ден.


Може ли да приемате твърде много пробиотици?

Пробиотиците предлагат много ползи за здравето – от подсилване на имунитета до намаляне на риска от затлъстяване и сърдечни заболявания. (Източник)(Източник)(Източник)

Лесно е да се заключи, че за мнозина ползите надвишават рисковете. Това не означава непременно, че колкото повече пробиотици приемате, толкова по-добри ще са резултатите.

Възможно е да прекалите с пробиотиците, но само ако приемате прекомерни количества.

Хората, които редовно превишават препоръчителния дневен прием на избрания от тях продукт, са предразположени към повишен риск от поява на някои симптоми в сравнение с тези, които се придържат към ограниченията.

Важно е да отбележим, че можете да получите пробиотици не само от прием на добавки и други продукти, а и от някои ферментирали храни, така че ако редовно консумирате много от тях и приемате повече допълнителни пробиотици, може да изпитате известен дискомфорт. (Източник)

Добрата новина е, че за повечето хора ефектът от приема на твърде много пробиотици вероятно ще бъде краткотраен и би изчезнал след като намалите приема на пробиотици.

Woman with her hands on her stomach taking care of gut health


Какви са признаците на прекомерен прием на пробиотици?


Въпреки че пробиотиците могат да помогнат при проблеми като газове и подуване на корема, ако се приемат в прекомерни количества, те също могат да имат обратен ефект и да влошат тези симптоми.

Може да започнете да забелязвате, че се чувствате необичайно, имате газове, или, че стомахът ви постоянно се подува.

Може също така да забележите промяна в навиците за изхождане – например, може да откриете, че трябва да ходите до тоалетната по-често и с влошена консистенция.

Ако имате непоносимост към хистамин е възможно да забележите дори по-силно ефекта на тези симптоми – особено ако сте приели твърде много пробиотици чрез ферментирали храни. (Източник)

Чести пробиотични странични ефекти

Повечето хора няма да имат никакви особени странични ефекти от приема на пробиотици, особено ако не прекаляват.

Но ако приемате пробиотици отскоро, имате конкретен проблем със здравето на червата, или започнете да приемате твърде много пробиотици твърде рано – може да изпитате следните ефекти:

  • подуване на корема
  • излишни газове
  • стомашен дискомфорт
  • промяна в навиците на червата

 

Важно е да се отбележи, че за определени хора приемът на пробиотици може да не се препоръчва, освен ако не е одобрено от лекар. Такъв е случаят при хора със заболявания на имунната система, тежки чревни инфекции и такива, които са на химиотерапия или имат друго сериозно заболяване. (Източник)

Ако имате някакви съмнения, потърсете медицински съвет, преди да започнете пробиотично лечение, но бъдете спокойни, че за повечето хора пробиотиците са напълно безопасни и не следва да причиняват никакви негативни проблеми.

Какво е правилното количество пробиотици, които да приемате на ден?

Това зависи от много фактори и е вероятно да е специфично за вас. За повечето хора обаче около 10-20 милиарда CFU на ден е доста добра отправна точка. Това вероятно ще ви осигури общи ползи за здравето на червата и може също така да подобри имунитета ви.


Ако не сте в добро здраве или се опитвате да се справите с определен проблем, тогава може да искате да вземете съответно по-ниска или по-висока доза.


Помнете, че не е необходимо да получавате всичките си пробиотици само от добавки. Можете също така да продължите да подобрявате здравето на червата си, като приемате редовно ферментирали храни като кефир и комбуча.


Не забравяйте да комбинирате всеки пробиотичен план за лечение с добра доза диетични пребиотици, ако вашият пробиотичен продукт вече не ги съдържа.

green smoothie


Как да изберете най-добрия пробиотик за вас


На първо място, добре е да помислите защо искате да приемате пробиотици. Това е важно, защото различните пробиотици имат различни ползи и следователно можете да изберете продукти с конкретните ползи, които търсите.

Например, lactobacillus acidophilus е добър за подобряване на имунната ви система и намалява риска от екземи, докато бифидобактериите са в състояние да намалят риска от синдром на раздразнените черва. (Източник)(Източник)(Източник)

След това можете да помислите за допълнителни фактори, които влияят върху цялостното качество на пробиотика. Те включват:

Начинът на усвояване

За съжаление, много полезни пробиотици се губят, преди да пристигнат в дебелото черво.

Това може да се дължи на неправилно съхранение на продуктите, на екстремни температури или влага.

В крайна сметка пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да бъдат уязвими в неподходяща среда. Така че, добра идея е да изберете продукт, който е в прахообразна форма. Това е така, защото пробиотичните прахове обикновено се изсушават и замразяват, което ги предпазва преди повторно активиране във вода.

Това прави по-вероятно полезните бактерии да оцелеят в червата.

Тяхната CFU стойност (colony-forming units)

Това се отнася до броя на колонообразуващите единици (CFU) на пробиотична доза. Той ви дава оценка колко полезни бактерии има във вашия продукт. Обикновено по-високото число е добра индикация, че получавате качествен продукт.

Но понякога голям брой CFU само за един щам не е полезен, тъй като може да доведе до дисбаланс в червата ви и може дори да причини неприятни симптоми поради прекомерната сила на пробиотиците – така че повече не винаги е най-доброто.

Удобство при съхранение

За много хора държането на пробиотик в хладилника е неудобно, особено ако пътувате често и искате да останете последователни в здравословните си навици.

За щастие много продукти вече са стабилни при съхранение и не изискват охлаждане, но си струва да проверите отново това, преди да купите, в противен случай рискувате да загубите полезните бактерии, преди да са пристигнали безопасно в червата ви.

Различните видове щамове, които съдържа

Не забравяйте, че здравият микробиом е разнообразен микробиом. Всеки пробиотичен щам предлага различни предимства, така че приемането на огромни количества само от един щам е малко вероятно да ви даде необходимото разнообразие.

В идеалния случай бихте намерили продукт, който ви предлага набор от щамове на лактобацили и бифидобактерии, за да сте сигурни, че получавате всички ползи за здравето, като същевременно насърчавате разнообразния микробиом.

По същия начин трябва да се стремите да изберете микробни щамове, които вече имат широк набор от изследвания и са добре проучени, тъй като това прави по-вероятно да видите полза от избрания от вас продукт.

bacteria picture

 Трябва ли да съдържа пребиотици, или не?

Пребиотиците работят заедно с пробиотиците в симбиоза , тъй като пребиотичните фибри са необходими за захранване на пробиотичните бактерии в червата ви.

Някои продукти съдържат в себе си и фибри и ако се затруднявате да си ги набавяте в ежедневната си диета можете да търсите точно такъв продукт. Това също ви позволява да получавате повече стойност за парите си само от един продукт. Deep Green e точно такъв продукт.

В заключение, ясно е, че за повечето хора приемането на пробиотици е безопасно и може да доведе до много здравословни ползи.

Но повече не винаги е по-добро. Важно е да започнете да приемате пробиотици бавно и да дадете възможност на червата си да се приспособят - особено ако консумирате и много ферментирали храни. Хранителната добавка Deep Green съдържа перфектно количество пре и пробиотици, подходящо за всеки.

Ако се придържате към препоръчителната горна граница на избрания от вас продукт, няма вероятност да изпитате често срещаните пробиотични странични ефекти, но ако прекалявате с дозата и приемате прекомерни количества, е по-вероятно да изпитате стомашен дискомфорт и други храносмилателни проблеми.

Предишен пост
Следващ пост

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.

Благодарим, че се абонирахте

Този имейл вече е записан!

Купи

Избери опция

Социални мрежи

Промени
Back In Stock Notification
this is just a warning
Влизане
Количка
0 Продукти